+47 612 12 000 post@elveseter.no

Sagasøyla

Ved Elveseter Hotell finner du Sagasøyla som med sine 34 meter er en av de høyeste søylene i verden.

Søyla skildrer sentrale øyeblikk i Norges historie. På toppen troner Harald Hårfagre, symbolet på overgangen fra et splittet rike til en samlet nasjon.

Søyla har en lang og spesiell historie. Den var opprinnelig ment å være Norges nasjonalmonument, og skulle plasseres utenfor Stortinget.

Billedhuggeren Wilhelm Rasmussen vant oppdraget som ble utlyst av den norske regjering i 1926, i konkurranse med blant andre Gustav Vigeland.

Ferdigstillingen ble skrinlagt

Da annen verdenskrig sluttet i 1945, var søyla fortsatt ikke ferdig. Ferdigstillingen av kunstverket ble deretter skrinlagt, fordi kunstneren hadde uttrykt sympati med de tyske okkupasjonsstyrkene.

Det ble til slutt umulig å reise et nasjonalmonument laget av en mann som hadde sonet dom for landssvik.

Fant søyla i et skur

På 1980-tallet kom forrige generasjons eier av Elveseter Hotell, Åmund Elveseter, over elementene som lå lagret i et skur på Skøyen i Oslo. Kunstsamleren Elveseter, som under krigen også var medlem av den norske motstandsbevegelsen, mente Norges nasjonalmonument fortjente en bedre skjebne.

Han tok saken i egne hender, sørget for at søyla ble restaurert og ferdigstilt, og fikk den reist på Elveseter i 1992. Den er siden blitt en godt besøkt turistattraksjon.

Sagasøylas museum

På Omongard ved Elveseter Hotell er et av husene omskapt til museum. Der er alle gipsavstøpningene og andre skulpturer av Wilhelm Rasmussen tatt vare på.

Elveseter Hotell tilbyr etter avtale en guidet tur om søyla, kunsten og hotellet for besøkende som er interessert i flere detaljer om det monumentale kunstverkets historie.

Kontakt oss

Ønsker du å komme i kontakt med oss på Elveseter Hotell?

Fyll gjerne ut skjemaet nedenfor, så hører du snart fra oss.

Epost

post@elveseter.no

Telefon

+47 612 12 000

Adresse

Sognefjellsvegen 2363
2687 Bøverdalen

GPS-koordinater

61.70/8.29

Org.nr.

911 426 560 MVA